What does IoT consist of? IoT Components (GR)

IoT components

Τα τελευταία χρόνια ακούμε πολύ συχνά τον όρο IoT, έχουμε όμως κατανοήσει πραγματικά από τι αποτελείται;

Συχνά, μου ζητείται να παραδώσω διαλέξεις ή μαθήματα σχετικά με το Internet of Things, σε ενήλικες ή παιδιά. Πολλές φορές όμως αντιμετωπίζω ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Όταν ενημερώνω τους υπεύθυνους ότι το μάθημα θα περιέχει ένα κομμάτι σχετικό με υλικό και μικροεπεξεργαστές, ένα κομμάτι με προγραμματισμό και τέλος ένα κομμάτι σχετικό με cloud, αντιμετωπίζω μια δυσαρέσκεια ακούγοντας φράσεις όπως “Έχουμε κάνει ήδη άλλο σεμινάριο για μκροεπεξεργαστές.”, “Έχουμε κάνει ήδη άλλο σεμινάριο με προγραμματισμό.”, “Τα παιδιά έχουν ήδη διδαχτεί πως λειτουργεί ο Παγκόσμιος Ιστός”. Έτσι, έχω νιώσει ότι βρίσκομαι σε αδιέξοδο όχι τόσο γιατί δεν έχω να προσφέρω κάποια επιπλέον γνώση, αλλά γιατί καταλαβαίνω πως ο άνθρωπος με τον οποίο συνομιλώ δεν ξέρει τι πραγματικά είναι το IoT και από τι αποτελείται.

Το IoT, λοιπόν, ή στα ελληνικά το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, όπως προκύπτει από το όνομα, αποτελείται από αντικείμενα, τα οποία συνδέονται στο Ίντερνετ. Έτσι, για να θεωρείται κάποιο σύστημα IoT, θα πρέπει να υπάρχει κάποιο αντικείμενο, όπως για παράδειγμα ένα ρολόι, το οποίο να έχει τη δυνατότητα να στέλνει πληροφορίες στον Παγκόσμιο Ιστό ή σε κάποιο τοπικό δίκτυο.

Πώς θα κάνουμε ένα ρολόι να στέλνει πληροφορίες στο Ίντερνετ; Αρχικά θα πρέπει να του προσθέσουμε έναν μικροελεγκτή, ίσως κάποιους αισθητήρες ανάλογα τι πληροφορίες θέλουμε να μας δίνει το ρολόι μας – όπως μέτρηση βημάτων, μέτρηση παλμών κλπ. – και κάποιο wi-fi chip. Στη συνέχεια, πρέπει να προγραμματίσουμε όλα αυτά και τέλος, θα πρέπει να στείλουμε την πληροφορία από τους αισθητήρες στο cloud και έτσι και στο Ίντερνετ.

Αυτά τα τρία στάδια hardware, software και network connectivity – cloud computing είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του IoT. Όμως,  σε καθένα από αυτά τα  τρία αντικείμενα προστίθενται κάποιες οριζόντιες λειτουργίες, όπως είναι η ασφάλεια, η διαχείριση των δεδομένων, η δικτύωση κ.α.

Έτσι, κάποιος μπορεί να δουλεύει στον τομέα του IoT και να κάνει μία από τις παρακάτω εργασίες:

  1. Μηχανικός Υλικού – Hardware Engineer
  2. Σχεδιαστής πλακετών – PCB Designer
  3. Υπεύθυνος Αισθητήρων – Sensors And Actuator Professional
  4. Υπεύθυνος Δικτύων – Network and the Networking Structure
  5. Μηχανικός Ασφάλειας Υλικού – Hardware Security Engineer
  1. Μηχανικός Λογισμικού – Software Engineer
  2. Μηχανικός Τεχνίτης Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης – AI and Machine Learning Engineer
  3. Μηχανικός για την εμφάνιση της εφαρμογής – User Interface Developer
  1. Μηχανικός νέφους – Cloud Engineer
  2. Μηχανικός για ανάλυση δεδομένων – Data Analysist
  3. Υπεύθυνος Ασφαλείας του νέφους – Cloud Security

Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται κάτω από την ομπρέλα της έννοιας IoT. Για αυτό και εγώ νιώθω μια  στεναχώρια όταν καταλαβαίνω πως κάποιος έχει την εντύπωση ότι το IoT είναι κάτι μεμονωμένο που διδάσκεται “μόνο του”. Το IoT, λοιπόν, αποτελείται από 3++ μέλη, το υλικό, το λογισμικό και το υπολογιστικό νέφος και γι’ αυτό και εγώ επιλέγω να διδάσκω μαθήματα σχετικά με το Arduino, το Raspberry Pi και το Microsoft Azure.

Ελπίζω με αυτό το άρθρο να βοήθησα λίγο παραπάνω στην κατανόηση της έννοιας του Internet of Things. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα άρθρα σχετικά με το IoT και τις τεχνολογίες που αναφέρθηκαν παραπάνω.