IoT 101: What is IoT? (GR)

IoT

Αρχικά, το Internet of Things (IoT) ή στα ελληνικά Διαδίκτυο των Πραγμάτων αποτελεί το δίκτυο επικοινωνίας πολλών συσκευών, καθώς και οποιουδήποτε αντικειμένου που ενσωματώνει ηλεκτρονικά μέσα: λογισμικό, αισθητήρες και συνδεσιμότητα δικτύου, για να επιτρέπεται η σύνδεση και η ανταλλαγή δεδομένων. Απλούστερα, το IoT είναι η σύνδεση όλων των ηλεκτρονικών συσκευών μεταξύ τους ως τοπικό δίκτυο ή με τη δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Ο όρος «πράγματα» δε σχετίζεται αυστηρά με συγκεκριμένα αντικείμενα, αλλά αναφέρεται σε μια μεγάλη ποικιλία συσκευών. Το κύριο χαρακτηριστικό όλων αυτών είναι η σύνδεση μεταξύ τους προκειμένου, ο χρήστης να μπορεί να τις ελέγχει από κάποιον υπολογιστή ή κάποια κινητή συσκευή. Όταν μιλάμε για IoT, αναφερόμαστε τόσο στην επικοινωνία μηχανής με μηχανή, όσο και στην επικοινωνία ανθρώπου μηχανής. 

Αν είσαι εξοικειωμένος με τα αγγλικά και προτιμάς να διαβάζεις αγγλικά άρθρα καλύτερα διάβασε αυτό μου το άρθρο: https://www.thinkaboutiot.com/index.php/2021/07/14/what-is-iot/

Γιατί ακούμε όλο και περισσότερους να μιλούν για το IoT τον τελευταίο καιρό; Ο λόγος είναι απλός! Το IoT είναι μια ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία. Έρευνες δείχνουν ότι οι συνολικές συσκευές IoT παγκοσμίως αναμένεται να ανέλθουν σε 30,9 δισεκατομμύρια έως το 2025, ένα απότομο άλμα από τα 13,8 δισεκατομμύρια συσκευές που αναμένονται το 2021. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι οι συσκευές που το ενσωματώνουν αφενός μας βοηθάνε στο να κυλήσει πιο εύκολα αυτή η αρκετά γρήγορη καθημερινότητα στην οποία ζούμε και αφετέρου σε δουλειές που είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν χωρίς αυτό, όπως επικίνδυνα έργα. Επιπλέον, οι πληροφορίες που προκύπτουν  από τη συλλογή δεδομένων μέσω του Internet of Things μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της αποδοτικότητας, στη μείωση των πόρων και των απορριμμάτων ή στο χαμηλότερο κόστος και να κάνουν τα συστήματά μας πιο ασφαλή. 

Προσωπικά, επιλέγω να ασχοληθώ με το IoT, γιατί είναι διασκεδαστικό να μετατρέπω ό,τι αντικείμενο θέλω σε έξυπνο. Δεύτερον, συναντάμε το IoT, όλο και περισσότερο στην καθημερινή μας ζωή. Σκεφτείτε, πόσα σπίτια έχουν πλέον διαφορετικές συσκευές IoT, όπως θερμόμετρα, συναγερμούς, οδοντόβουρτσες και άλλα μικρά αντικείμενα, αλλά επίσης, άλλα έχουν έναν κεντρικό εγκέφαλο που ελέγχει πολλά στοιχεία του σπιτιού, όπως παράθυρα, πόρτες, παντζούρια κ.λπ. Εκτός όμως από την καθημερινή μας ζωή, το IoT είναι στην επιστήμη, στην ιατρική, στην υγειονομική περίθαλψη, στη μεταποίηση και στην εφοδιαστική αλυσίδα, στην παραγωγή ενέργειας και φυσικών πόρων, στη γεωργία, το λιανικό εμπόριο, το δημόσιο, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τα έξυπνα κτίρια και στις πόλεις μας. Όμως, είναι ακόμη πάνω μας! Στα ρούχα και στα αξεσουάρ που φοράμε. Παντού! 

Όλα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά για αυτήν την τεχνολογία, αλλά όπως όλες οι τεχνολογίες, έτσι και το IoT έχει τις προκλήσεις του. Όπως γνωρίζουμε, όταν πρόκειται για μεταφορά και αποθήκευση δεδομένων, πρέπει να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους. Νομίζω ότι μπορείτε να καταλάβετε ότι, ειδικά στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων, είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε τα δεδομένα και τα συστήματά μας, επειδή η παραβίασή τους μπορεί να είναι πολύ κρίσιμη. 

Στο επόμενο άρθρο, προτείνω πώς μπορείτε να ξεκινήσετε να ασχολείστε με το IoT και τι γνώσεις και εξοπλισμό πρέπει να έχετε. 

Πηγές: 

https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_of_things
https://www.statista.com/statistics/1101442/iot-number-of-connected-devices-worldwide/
https://us.norton.com/internetsecurity-iot-5-predictions-for-the-future-of-iot.html